Friss, ropogós hírek az angolszász médiából

HOT OFF THE PRESS

HOT OFF THE PRESS

Ez a világ legnagyobb vállalata, pedig még nem is hallottál róla

És az ember, aki mögötte áll

2016. január 30. - de murányi

Január elején sokaknak ugrott fel a pulzusa a Wall Streeten és a londoni City-ben. Befektetési bankárok és jogászok ezrei kerültek orgazmusközeli állapotba, amikor Mohamed bin Szalmán, a szaúdi helyettes-koronaherceg kinevezése utáni első interjújában bejelentette: tőzsdére vihetik az ország energiavállalatát, a Saudi Aramco-t. 

Azt a Saudi Aramco-t, melynek szénhidrogénkészletei tízszer akkorák, mint az ExxonMobilé, amely a világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett olajvállalata. Az arab gazdasági behemót értékét 10 billió dollárra lövik be, ez nemhogy forintban, de még gombócból is túl sok. Nem is írok ide egy hosszú számsort, legyen elég annyi, hogy fogod az Apple-t és az Google-t Alphabetet, összeadod értéküket és megszorzod tízzel. Az Aramco tulajdonában van a világ legnagyobb szárazföldi és tengeri olajmezője is, naponta 9,5 millió hordó olajat tolnak ki a csövön, ez a világtermelés egynyolcada. 

ghawar.jpg

Ghawar, a legnagyobb szárazföldi olajmező: ahol megbököd a földet, és feltör az olaj.

A szaúdi monarchia koronaékszerét 1933-ban alapították Californian-Arab Oil Company néven, ekkor még New York-i központtal. Az olajkincs lerablását 1950-ben kezdte visszafogni Abdulaziz király, innentől felezték a bevételt az amerikaikkal. Egészen a nyolcvanas évekig, amikor végleg kiebduralták őket az tulajdonosok közül. Persze, munkatársként maradhattak, jelenleg a cég 60 ezer alkalmazottjának 16%-a külföldi. Az amerikaiak távozásával kissé átalakult a pénzek áramlásának iránya: az Aramco bevételeiből finanszírozták az ingyenmindent és az uralkodócsalád is saját malacperselyévé tette a vállalatot. (Négy Boeing 747-es és négy egyéb nagygép üzemeltetését nem is lehetne máshogy magyarázni, nem is beszélve a stadionokról.)

dahran.jpg

Dhahrani utcakép, itt székel a vállalat központja.

Szaúd-Arábia azonban egy kissé megroggyant az elmúlt időszakban. Az alacsonyan tartott olajár (mely mögött az volt a mesterterv, hogy így végzik ki a palaolaj-termelést az Egyesült Államokban) és a hadsereg Jemenben történő garázdálkodása nem tesz jót az államháztartásnak. A költségvetésben támadt lyukakat a benzin árának emelésével, az 5%-os ÁFA bevezetésével, továbbá a cukros üdítők és a cigaretta behozatalát sújtó vámmal próbálják betömködni. Ebben a helyzetben lengette be az Aramco tőzsdére vitelét (mellyel mértéktelen mennyiségű pénzhez jutna a kormány) Mohamed bin Szalmán január elején az Economistnak adott interjújában.

riyadh.jpg

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa. Vajon a sertéshús áfája is 5% lesz?

Nem véletlenül ő tette meg ezt a lépést, az idén 31 éves helyettes-koronaherceget tartják az igazi politikai erőközpontnak az országban, pedig hivatalosan csak Szaúd-Arábia harmadik számú embere. A király, aki nem mellesleg az apja, demenciában szenved és állítólag naponta már csak néhány órát képes az ország ügyeire koncentrálni. Olyan kulcsterületek tartoznak az ifjú herceghez, mint a hadsereg és a gazdaság felügyelete, így az Aramco irányítása is. Az ő döntése volt a szíriai milíciák felfegyverzése, az Irán-barát lázadók bombázása Jemenben vagy az amerikai palaolaj elleni gazdasági hadművelet is.

mbs.jpg

Mohamed bin Szalmán

A kis Mohamed már tizenévesen belekóstolt a politikába, apja hű segítőjeként gyakran részt vett annak tárgyalásain, és még húszéves sem volt, amikor már komoly érdekeltségekkel rendelkezett az ingatlanbizniszben. A királyi családban szokatlan módon nem külföldön tanult tovább, hanem az egyik rijádi egyetemen szerzett jogi diplomát. Diáktársai komoly, céltudatos fiatalemberként jellemezték, akit teljesen hidegen hagytak az bulik és ivászatok. Ismerői szerint még a pénz sem érdekli (bár biztos van belőle elég), kizárólag egyetlen dolog: a hatalom. Megítélése erősen kettős, a fiatal szaúdiak rajonganak érte, dinamikus és hatékony, vezetése alatt például kulcs teljesítménymutatókat (!) állítottak fel a belügyminisztériumban, reggelente pedig villámlátogatást tett a beosztottainál, hogy lássa, ki nem ér be időben a munkahelyére. Minden adott tehát Mohamed bin Szalmánnak, hogy az Arab-félsziget feltörekvő csillagából és a térség legerősebb szereplője legyen.

saudijetsyemen.jpg

Szaúdi bombázók jemeni bevetésen.

Ambíciózussága egyben időzített bombaként is ketyeg, hiszen a jemeni beavatkozással kihúzta a gyufát Iránnál (a két állam ősidők óta gyűlöli egymást a szunnita-siíta ellentét miatt). Jemen mellett Szíriában is közvetve a perzsa állammal harcol, valamint az utóbbi időben előszeretettel végeznek ki Szaúd-Arábiában Iránnal szimpatizáló siíta hitszónokokat. Elemzők nem zárják ki, hogy tapasztalatlansága miatt akár egy Irán elleni hadüzenetre is hajlandó lehet. Egy szaúdi-iráni azonban háborúnak beláthatatlan következményei lennének a térségre és ránk nézve is.

Akkor pedig nem fogy majd jól az Aramco-részvény. 

 

 

 

Innét:
Guardian
Independent
Economist

A bejegyzés trackback címe:

https://hotoffthepress.blog.hu/api/trackback/id/tr328287154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Travis Bickle 2016.01.30. 21:36:50

A magyar nyelvben a trillió 18 db 0-át jelöl, míg angolban (trillion), amiből gondolom fordítva volt az adat csupán 12-t. Helyesen magyarul 10 billió, vagyis 10 ezer milliárd dollár lenne az összeg (ami amúgy elvileg inkább a cég értékbecslésének felső végét jelöli).

de murányi 2016.01.30. 22:01:10

@Travis Bickle: köszönöm, ezt valóban benéztem, míg a bn=milliárd történet el nem kúrásával voltam elfoglalva.

gizmo26666 2016.01.30. 22:40:13

Szaúd-Arábia amerika pincsikutyája, izraellel együtt akár még kaphatnának plusz 1-1 csillagot az amerikai zászlón. Az USA nyomására tartják alacsonyan az olajárakat, hogy kivéreztessék Oroszországot, de ez nekik sem jó. De ha nem így tennének, az USA őket is lerohanná, hogy terjessze a demokráciát és a toleranciát.

MJános 2016.01.30. 22:51:33

gizmo rátapintott a lényegre

pamut 2016.01.30. 23:09:40

@gizmo26666: Szóval az USA nyomást gyakorol a szaudikara hogy a szaudiak jól kicsinálják az USA palaolaj-iparágát... jól van, kicsit még dolgozz a konspirációs elméleteiden...

2016.01.31. 04:13:04

@gizmo26666: faszért nem hagyták kuweitet is, most iraki megye lehetne. de jó is lenne nekik.

dukeekud 2016.01.31. 06:30:03

Azonnal abba kene hagyni mindenfele olajvasarlast. Felhaboritoan undorito, hogy mi fizetjuk ezeknek a mocskoknak, az eloskodeset, ingyeneleset, korlatlan gazdagodasat, es kornyezetpusztitasat.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2016.01.31. 06:50:10

@dukeekud: jó, akkor ne tankolj, ne fűts, ne legyenek műanyag edényeid... (persze egészen konkrétan e lépéseiddel te pont nem a szaudiakat, hanem Putyin pajtát szívatnád, de ott is jó helyt lesz a dolog.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2016.01.31. 07:02:36

@pamut:
Ez nem konspirációs elmélet. Az amerikai gazdaság kiheveri a palagáz biznisz csúszását. (a készletek maradnak ahol vannak, majd legfeljebb később termelik ki őket), hiszen ott még nem kezdődött meg az érdemi kitermelés, így a kiesés sem a GDP-t, se ma költségvetést nem rogyasztja meg.
Az oroszok viszont tényleg ki fognak vérezni nagyon rövid időn belül, hiszen az államkassza bevételeinek az 50%-át adja az olaj., viszont közel sincsen annyi tartalékuk, mint Szaudi-Arábiának. (valószínűleg náluk már egy éven belül van az államcsőd).

Persze Szaud Arábiát nem nagyon kell kényszeríteni, jelenleg az USA és a szaudi érdekek (mint az esetek többségében) egybeesnek. Ha szaudi kiüti Oroszországot akkor a Közel-keleten radikálisan változnak az erőviszonyok, Asszadnak valószínűleg annyi, evvel együtt Irán libanoni befolyása is meggyengül.

Mindenesetre számomra is furcsa, hogy meg lehetett írni egy ilyen cikket Oroszország említése nélkül.

Midnight Run 2016.01.31. 07:14:30

A herceg reformjai nagyon előremutatóak, azonban az állam alapját, vagyis a szaúdi uralkodóház és a wahabista egyház közötti erős kapcsolatot ő sem meri megbolygatni. Márpedig az ország középkori állapotának ez a fő fenntartója. A reformok így el fognak vérezni, a lakosság nem lesz képes modernizálodni. Az olajnára pefig kétséges: ha jön az elekktromos autó, akkor vége az olajkorszaknak, legalább is nem lesz szükség folyamatosan növekvő termelésre.

Szerintem jó eséllyel Szíria lesz ebből az országból is. Arról nem szól a cikk, hogy az ország 15%-a siíta, főleg a termelő Arab-öböl mentén élnek. Irán pedig látványosan erösődik, ami nem ígér sok jót az arab országnak.

Punxsutawney Mormota 2016.01.31. 12:20:50

@gizmo26666: És ha még így is van, nem sokkal jobb így, mint lebombázni a másikat? És amíg itt házalsz a zseniális konspirációs elméleteddel, legalább azt nézd meg, hogy másfél évvel ezelőtt még 450 forintért tankoltál most meg 300-ért. Aztán sajnáld tovább az oroszokat.

Punxsutawney Mormota 2016.01.31. 12:24:32

@dukeekud: Jujjj! Remek ötlet. Hiszen az itthon megtermelt kőolaj pont arra elég, hogy Habony Árpi ismeretlen eredetű Transporterét megtankolják.

Egyébként meg nézz körül, édes ecsém, mielőtt még baromságokat beszélsz. Őszintén kétlem, hogy az autódba - ha van - szaúdi eredetű kőalajszármazék van tankolva. Vagy talán az orosz mocskokról beszélsz? Mert tőlük vásároljuk a kőolajat, Baromarcú.

Punxsutawney Mormota 2016.01.31. 12:28:53

@Midnight Run: Idő kell a változáshoz, de már most több szaúdi nő jár egyetemre, mint férfi.
Ománban 40 év kellett ahhoz, hogy a szultán a XIX. századból a XXI. századba vezesse a társaságot. A robbanásszerű reformok ritkán sülnek el jól. Lásd peresztrojka és glasznoszty, amely során a térségünket finoman szólva is váratlanul érte a szabadság és rengeteg ember lecsúszását, ellehetetlenülését okozta a vátozás. Természetesen ebben a politikusoknak is elévülhetetlen érdemei vannak.

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.31. 15:01:02

@gizmo26666: nem gond. Egy ilyen papírsárkányt mint putyin diktatúrája ki is kell véreztetni... ahelyett hogy elloptak volna minden pénzt, lehetett volna valami értelmeset is létrehozni. Ehelyett maradt oroszország egy nagy nulla, ami semmi értéket nem teremt, csak keveri a szart európában.

dukeekud 2016.01.31. 15:04:10

@ikaljan: Pusztuljon mindenki, aki kornyezetszennyezes aran eloskodik a vilagon.

gizmo26666 2016.01.31. 22:36:01

@pamut: A cikk hadovál hülyeségeket a palagázzal, azt szidalmazd, én szólom az igazat, úgyhogy szívd a tudst ifjú padavan.

gizmo26666 2016.01.31. 22:38:02

@Punxsutawney Mormota: Majd ha kivéreztek az oroszok, és elvitte putsint a népharag, a benzin meg sem áll majd 600 Ft/literig, úgyhogy most tankolj, mert később nem lesz rá lehetőséged.

pamut 2016.01.31. 23:23:43

@gizmo26666: nem, te írtál ostobaságot, és most próbálsz a cikk mögé bújni...

pamut 2016.01.31. 23:26:58

@ikaljan:
a ruszkik tényleg a poklot járják meg (nagyon helyesen), senki nem állította az ellenkezőjét.

ettől még a kolléga full ostobaságot írt, Szaud-Arábia nem a jenkik érdekét követi hanem a sajátját, aminek fő célja pont hogy kinyírni az amcsi pala-termelést, tehát még a látszata sincs meg annak az amcsi érdeket követnék.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2016.02.01. 06:32:21

@pamut: Szerintem az érvelésed azért nem áll, mert a palagáz és papaolaj termelés a jelenleginél 20 USD-vel magasabb olajár mellett is kinyírható. Ez viszont mind Oroszország, mind szaudi számára lehetővé tett volna egy kiegyensúlyozott költségvetést.

Szóval élek a gyanúperrel, hogy az USA és szaudi között tényleg van egy deal, miszerint szaudi bedöntheti a pala-bizniszt, de cserébe az oroszokat is ki kell csinálnia.

pamut 2016.02.01. 13:16:11

@ikaljan:
Először is nincs két egyforma kút amelyik azonos áron termel ki, sem a hagyományos sem a palakutak, tehát egy fix árat mondni nem lehet.

Másodszor az amerikaiak fantasztikus (konkurenseik szemével: félelmetes) eredményeket értek el a kitermelési technológia fejlesztésében mind hatékonyság mind anyagiak terén, folyamatosan fejlesztenek és drasztikuson szorítják le a kitermelés árát, már sehol sincs a pár évvel ezelőtti átlagos 70 dolcsis kitermelési ár. nem lehet tudni meddig tudják leszorítani a költségeiket, nem csak a napi pillanatnyi állapotot kell nézni hanem azt is mire lesznek képesek holnap vagy fél év múlva.

Harmadszor a már kifúrt és termelő olajkutakat (legyen az pala vagy hagyományos) senki nem állítja le, mert a tőkeberuházás nagyja már megtörtént, azt a pénz visszaszerezni már nem lehet, maga a kitermelés költsége nem számottevő a kezdeti beruházáshoz képest. Tehát akkor is folytatni fogják a kitermelést a még meglévő kutakon 10 dolcsira megy le a hordókénti ár.
Negyedszer a szaudiak fő ellensége nem Oroszország hanem Irán, amelyikkel kölcsönösen gyűlölik (és rettegik) egymást, lappangó vallásháború van köztük kb. ezer éve, lévén egyik síita, másik szunnita hatalom (Szíriában közvetlenül is harcolnak egymással a csapataik), és a vallási gyűlölet mellett az arab világ vezető hatalma pozícióért is harcolnak egymással. Nincs az az amerikai vagy orosz érdek amelyik akár pro akár kontra egy kicsit is számítana a mellett hogy ha a szaudiak bármiben is be tudnak tenni az irániaknak.

Ötödször a szaudikanak teljesen jól felfogott üzleti önérdekük is az egész világ olajtermeléséből kiszorítani a lehető legtöbb konkurensüket, legyen az velük politikailag akár szövetséges akár ellenség. A szaudiak mázlisták mert nem csak a Föld legnagyobb olajmezői terülnek el alattuk, de a legolcsóbban is tudják azt kitermelni és illetve jó minőségű az olaj is. Ez egy olyan helyzetei előny, amit ki lehet használni. Amíg működött az opec nevű világkartell, addig megérte nekik abban részt venni, mert akkor úgy tudták maximalizálni a bevételeiket, most viszont hogy a kartell összeomlott, piaci versenyre kényszerülnek, mely keretében a lehető legtermészetesebb hogy megpróbálnak élni a helyzetei előnyükkel és kihasználni azt konkurenseik kárára.

gizmo26666 2016.02.03. 23:34:15

@pamut: Jólvan bazdmeg, hidd azt hogy igazad van, leszarom.

pamut 2016.02.04. 00:39:50

@gizmo26666: tényleg igazam van, de ettől teljesen függetlenül is szarok rád.

gizmo26666 2016.02.06. 21:00:31

@pamut: te nyertél, erre mér nem találok szavakat
süti beállítások módosítása