Friss, ropogós hírek az angolszász médiából

HOT OFF THE PRESS

HOT OFF THE PRESS

Feketék Iránban - egy elfelejtett kisebbség

2016. január 25. - de murányi

1868-at írunk. A teheráni népszámlálás szerint a város lakóinak 12%-a rabszolga. Az Egyesült Államokban már öt éve megtörtént a feketék egyenjogúsítása, de Perzsiában erre még hatvan évet várni kell.

A Perzsa Birodalomba már az ókortól kezdve szállítottak rabszolgákat Afrikából, eleinte főként a mostani Kenya és Tanzánia területéről. A perzsa elit katonaként alkalmazta őket, de az 1600-as években már számos afrikai dolgozott eunuchként a háremekben (már amennyiben túlélték a kasztrálást). A fekete rabszolgák behurcolása 1828-tól pörgött fel igazán, amikor a Perzsa Birodalomnak az oroszok elleni háborút elvesztvén le kellett mondania a Kaukázusról, így megszűnt a fehérek (grúzok, örmények, cserkeszek) importálásának lehetősége. A majd' 150 évig hatalmon lévő Kádzsár-dinasztia alatt (utánuk következtek a Pahlavik, akiket pedig a most regnáló kurzus pattintott ki csikként a történelem expresszvonatának félig lehúzott ablakán) igazi státusszimbólumnak számított a fekete rabszolgák tartása, a sah mellett az előkelő perzsa háztartásokban is előszeretettel alkalmazták őket. Fekete ágyasok, kisgyereknek gyermekszolga, akárcsak egy déli ültetvényen.

afroiran9.jpg

1904: Perzsa gyerekek rabszolgájukkal
forrás: guardian.co.uk / Institute for Iranian Contemporary Historical Studies

afroiran1.jpg

Iszfahán, 1890-es évek: az egyik Kádzsár- herceg unokája a szolgájával 
forrás: guardian.co.uk/ Modern Conflict Archive

afroirani2.jpgIszfahán, 1890-es évek: Maszúd herceg gyerekeire rabszolgák vigyáznak 
forrás: guardian.co.uk /Modern Conflict Archive

 afroiran3.jpgTeherán, 1883: a perzsa sah háremének néhány tagja és fekete eunuchok  
forrás: guardian.co.uk /Golestan Palace Museum

 afroiran4.jpg

Iszfahán, 1880-as évek:  Maszúd herceg fia és szolgája
forrás: guardian.co.uk/ Institute for Iranian Contemporary Historical Studies

afroiran5.jpg

Iszfahán, 1904: Az afrikaiak nem csak eunuchok lehettek. Maszúd herceg katonái
forrás: guardian.co.uk /Modern Conflict Archive

Az afrikaiak beáramlása az 19. század végére sem mérséklődött, a rabszolga-kereskedők egyre több embert szállítottak, most már főként Szudánból és Etiópiából. Szakértők szerint még 1898-ban is 25-50 ezer fő érkezhetett a fekete kontinensről. Az elosztóközpont a dél-iráni Shiraz volt, itt adták-vették és vitték őket tovább az ország belsejébe. A iráni feketék (afroirániak) nagy része ma is a déli tartományokban (Hormozgán, Szisztán és Beludzsisztán, Huzesztán) él. A rabszolgaságot 1928-ban eltörölték az országban, a fekete kisebbség pedig - ezúttal szabad emberként - megpróbált integrálódni a  többségi társadalomba. Elfogadottságukat jól mutatja, hogy az iráni közéletben nem éppen a legforróbb téma az egykori fekete rabszolgák ügye, a vonatkozó fárszi nyelvű Wikipédia-szócikk is csak négy karcsú bekezdésből áll.

Ez ellen próbált tenni Mahdi Ehsaei német-iráni fotós, aki Bandar-Abbászban követte fényképezőgépével az afroirániak mindennapjait. Napjainkban már előfordul körükben a vegyesházasság,  az általuk használt fárszi dialektus azonban még most is tartalmaz szuahéli szavakat.

ai7.jpg

forrás: Mahdi Ehsaei

ai8.jpg

forrás: Mahdi Ehsaei

afroiran10.jpeg

forrás: Mahdi Ehsaei

ai6.jpg

forrás: Mahdi Ehsaei

A végére pedig toljunk egy kis bandarit, amire nagy hatással volt az afrikai törzsi zene, sőt, a stílus neve is azt jelenti: "a kikötőből származó", utalva ezzel az egykoron a dél-iráni kikötőkbe érkező fekete rabszolgákra.

Innen:
Guardian
Afro-Iran | The Unknown Minority by Mahdi Ehsaei
Thought Catalog
Afropedea
Muftah

A bejegyzés trackback címe:

https://hotoffthepress.blog.hu/api/trackback/id/tr288305908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2016.01.25. 19:32:01

Gondolom az előkelőségek szolgáinak még jobb dolguk volt, mint a kétkezi munkában hajtott rabszolgáknak, sőt még mint a legtöbb egyszerű embernek...

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.01.25. 19:56:38

"a Pahlavik, akiket pedig a most regnáló kurzus pattintott ki csikként a történelem expresszvonatának félig lehúzott ablakán"
nagyon költői, de inkább ne

MTA rendes tagja 2016.01.25. 22:06:32

"a Pahlavik, akiket pedig a most regnáló kurzus pattintott ki csikként a történelem expresszvonatának félig lehúzott ablakán"

Nyomd el magad.

Altaïr 2016.01.25. 22:22:18

"1868-at írunk ... Az Egyesült Államokban már öt éve megtörtént a feketék egyenjogúsítása"
Igazán? Akkor Martin Luther King Juniorék mi a ménkűt zavarogtak úgy SZÁZ évvel később?

Érdekes lenne ránézni, hogy meddig volt a "rasszista nyugaton" rabszolgaság és meddig volt (van) az iszlám területeken, illetve melyik kultúra mit tett meg a rabszolgaság felszámolásáért.

Az is érdekes, hogy mintha nem lenne annyi néger az iszlám országokban, hiába volt ott sokkal tovább rabszolgaság.

Advanced Flight 2016.01.25. 23:53:10

@Altaïr: meg az is érdekes, hogy a fúde nagyon pc nyugat meddig tartott fenn gyarmatokat....

százhuszat verő gumibot 2016.01.26. 00:15:43

Érdekes a múlt, de még izgalmasabb lenne a jövőbe látni. Germanisztánban meghagyják a fehéreket rabszolgának, vagy inkább lenullázzák őket, mondván értéktelen nyugdíjasokról van csak szó? Ágyasoknak jók lesznek a willkommen-görlök?

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.26. 02:58:08

@százhuszat verő gumibot: a nyugati liberális okos és előrelátó.

Már idejekorán kiképzik a nyugati fiúkat, hogyan legyenek alázatos és passzív eunuchok a lányok pedig megértő és odaadó szexrabszolgák.

Lehet sok mindent mondani, de a Nyugat igazán felkészült a behódolásra.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.26. 02:59:53

@Altaïr: dühösek voltak, hogy lekésték a transzportot Libériába, a szabad feketék földi paradicsomába.

Bicepsz Elek77 2016.01.26. 06:11:44

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Ott a pont!!!!
A lanyokbol viszont inkabb szajhat csinalnak, es meg buszkek is erre(piedesztalra vannak allitva emiatt).
Az USA(+del-amerikai) rabszolgasag egeszen mas volt: egyreszt fajhoz kotott, masreszt tomeges.
1865 utan nevleges egyenjogusitas lett, de kesobb a deliek visszaerosodtek es kilobbiztak az elkulonitett oktatast. Ez es az elnyomas az 1960-as evekig tartott. Utana a szelsoseges elnyomasbol szelsoseges mania lett 180°~os fordulattal, ma mar eleg azt mondani "Mert fekete vagyok?" es rogton jon a behodolas(bar ez is inkabb Angliara es hasonlo orszagokra igaz es ott, ahol tiltjak a fegyverviselest a tisztesseges polgarok szamara).

Altaïr 2016.01.26. 23:21:01

@Advanced Flight: Hát még az mennyire érdekes, hogy ezek a volt gyarmatok hogy szárnyalnak, amióta nem nyomja el őket a nyugat.

Altaïr 2016.01.26. 23:26:20

@Bicepsz Elek77: Ennek az "egyreszt fajhoz kotott"-nek menjd utána, ha gondolod, pl. ír szerződéses szolgák (indentured servants) -- a rabszolgaság más formája.
süti beállítások módosítása