Friss, ropogós hírek az angolszász médiából

HOT OFF THE PRESS

HOT OFF THE PRESS

Ezekben az államokban győzhet Trump a szuperkedden

2016. február 29. - de murányi

Kedden több mint egy tucat amerikai államban tartanak előválasztást a republikánus és demokrata szavazók. Donald Trump nagy lépést tehet a republikánus elnökjelöltség megszerzése felé, míg Hillary Clinton kampánya egyre inkább a republikánusok darálására helyezheti át a hangsúlyt Bernie Sanders személyéről.

A fenti táblázatban jól látható, hogy melyik államban hány elektort osztanak szét a jelöltek között. A számítás módja elég változó, van ahol 20%-ot kell elérnie a jelöltnek, hogy elektorokhoz jusson, míg máshol ehhez elég az 5%-os küszöb túllépése is. Érdekesség, hogy Colorado-ban nem lesz republikánus előválasztás, a küldöttek majd a nyári, országos jelölőgyűlésen választanak a jelöltek közül. Az állam republikánusai így fejezik ki elégedetlenségüket a pártvezetéssel kapcsolatban. Wyomingben sem lesz előválasztás, de ez hagyományosan így történik.

A republikánus előválasztások szereplői: Ben Carson, Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz, John Kasich 

Trump a republikánus szuperkedd nagy esélyese, Arkansas, Minnesota és Texas kivételével mindenhol az ő győzelmét jósolják. Arkansasban segítheti, hogy az állam egykori kormányzójának, Mike Huckabee-nak a lányát szerződtette kommunikációs tanácsadónak. Texasban még győznie sem kell, mert ha csak vékony fölénnyel nyer Ted Cruz, aki egyébként ezt az államot képviseli a Szenátusban - tehát hazai pályán játszik - az nagy blamázs lehet a szenátornak. De lássuk csak, hogy is áll Trump, a manhattani ingatlanmogul:

 

A rend kedvéért vessünk egy pillantást a demokratákra is. Az előrejelzések szerint Hillary Clinton szinte mindenhol elkalapálja Bernie Sanderst, kivéve az utóbbi szűkebb pátriájában, Vermontban. Itt Sanders elsöprő, közel 85%-os sikerre számíthat. Kár, hogy ez az állam küldi az egyik legkevesebb elektort a demokrata jelölőgyűlésbe.


 

 

Innen:

CNN

RealClearPolitics

POLITICO

A bejegyzés trackback címe:

https://hotoffthepress.blog.hu/api/trackback/id/tr728427460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása