Friss, ropogós hírek az angolszász médiából

HOT OFF THE PRESS

HOT OFF THE PRESS

Innen érkezett a Valentin-napi rózsád

A nagy kenyai virágbiznisz

2016. február 14. - de murányi

Ha kaptál (adtál) rózsát Valentin-napra, akkor azt nagy eséllyel Kenyában termesztették. A kelet-afrikai állam a világ egyik legnagyobb virágtermesztője, az EU-ban minden harmadik eladott szál virág innen származik.

A kenyai virágtermesztés sikerének titka a kellemes, napos időjárás. Ez egész évben nagy hozamokat garantál, üvegházak alkalmazása nélkül, melyek fenntartása igen költséges.A kedvező időjárási adottságoknak hála, az afrikai ország néhány évtized alatt a negyedik legnagyobb virágtermelővé vált a világon Hollandia, Ecuador és Kolumbia mögött. 

A globális virágvásárlási trendekre nagyban hatással vannak az általános gazdasági kilátások. A 2008-as válság következtében például a 1,5 milliárd dollárral csökkent a vágott virág forgalma. Jelenleg az alacsony olajár nyomja rá a bélyegét a bizniszre: az olajtermelő államokban, így Norvégiában, Oroszországban és az Egyesült Arab Emirátusokban jelentősen kevesebb virágot vesznek az emberek. Ezt pedig a kenyai cégek is megérzik, ezért több lábon állnak. A legtöbb virágfarm gyümölcs- és zöldségtermesztéssel is foglalkozik. 

A Valentin-nap tökéletes időpontban van a kenyai gazdálkodók számára. Ekkor van a száraz évszak, bár az El Nino itt hatással van az időjárásra. Andrew Mules, az AAA Growers Simba farmjának vezetője szerint - aki mellesleg a zimbabwei fehérellenes progromok elől települt át Kenyába - a záporok, ahelyett hogy megszűntek volna novemberben - ahogy szoktak -, még januárban is kitartanak. 

A kenyai Virág Terméktanács adatai szerint a rózsaexport a 2006-os 86 ezer tonnáról 137 ezer tonnára nőtt 2014-re. A virágtermelés félmillió munkásnak nyújt biztos megélhetést az országban és félmillárd dolláros bevételt hozott a költségvetésnek. 

Az AAA Growers hűtött raktárában már felcímkézett dobozokban várják a rózsák, hogy Európába, Ausztráliába vagy Amerikába szállítsák őket. Itt dolgozik a 29 éves egyedülálló anya, Phanice Cherop, havi 80 dollárért, mely a mezőgazdaságban foglalkoztatottak átlagfizetése.

Phanice még sosem kapott virágot. "Kenyában ez nem szokás. Még egy férfi sem adott nekem virágot. De azért jó lenne."

 

Innen:

AP

CNN

Independent

UN Comtrade

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hotoffthepress.blog.hu/api/trackback/id/tr588389808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása