Friss, ropogós hírek az angolszász médiából

HOT OFF THE PRESS

HOT OFF THE PRESS

Izrael Afrikába deportálja a menekültjeit

2015. április 06. - de murányi

Izrael sajátos módon oldja meg az illegális bevándorlók kérdését: afrikai államoknak fizet, hogy befogadják a szintén afrikai migránsokat. Legutóbb Ruandával született megállapodás a menedékkérők átszállításáról.

A zsidó államnak évek óta komoly problémát okoz az illegális migráció, a főként eritreai és szudáni menedékkérők a 2000-es évek eleje óta áramlanak az országba, ahol azonnal őrizetbe veszik őket vagy pedig hivatalos papírok nélkül próbálnak boldogulni. A menedékkérők az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigeten kísérlik meg a határátlépést. A félszigeten totális káosz uralkodik, ezt használják ki a beduin embercsempészek, akik 2000 dollárért juttatják el a menekülőket a izraeli határt jelentő, 2013-ban befejezett drótkerítéshez. Az út rendkívül veszélyes: a nők gyakran áldozatai erőszakos cselekményeknek, szervkereskedők tizedelik a menekülőket, az egyiptomi határőrség pedig érvényes tűzparanccsal rendelkezik, hogy megakadályozza az Izraelbe történő belépést.

Az egyiptomi-izraeli határ Eliatnál

Izraelben jelenleg több mint 50 ezer, Afrikából származó illegális migráns tartózkódik, többségük Tel-Avivban él.  A belépést követően általában a sivatag közepén lévő Holot táborba, vagy a Saharonim börtönbe szállítják. A Holot lakói gyakran demonstrálnak a körülmények miatt, emberi jogi szervezetek hívják fel a figyelmet az ott uralkodó  állapotokra, a Legfelsőbb Bíróság pedig egy 2014. szeptemberi döntésével be is záratta az intézményt.

A Holot tábor - blog.ft.com

A menedékkérők hazatoloncolása több okból is lehetetlen: Izrael és Szudán között nincs diplomáciai kapcsolat, Eritreában diktatúra van és a nairobi ENSZ-iroda szóvivője szerint egy "fekete lyuk, ahol nem tudjuk, mi történik". Mit lép tehát Izrael? Tárgyalásokat kezdeményez egyes afrikai államokkal a menedékkérők befogadásáról. Az izraeli sajtó már hetek óta arról ír, hogy két országgal is küszöbön áll a megállapodás, Paul Kagame ruandai elnök pedig a múlt héten megerősítette: éppen véglegesítik a dealt. Az illegális migránsok odaútra szóló repjegyet kapnak Ruandába, némi készpénzt és szállást három éjszakára, utána pedig a skandináv jóléti államokéval vetekedő ruandai szociális ellátórendszer gondjaira vannak bízva. Hogy a menedékkérők befogadásáért mennyit kap Ruanda, arról csak találgatások vannak, de kelet-afrikai média dollármilliós üzletről ír. 

Kigali, Ruanda fővárosa - wikimedia commons

Az Izrael és Ruanda közötti kapcsolatok kiválóak az utóbbi időben, a kelet-afrikai állam nyáron nyitja meg tel-avivi nagykövetségét és a hadiipari együttműködés is egyre szorosabb. Az izraeli kormány még Ugandát szemelte ki a menedékkérők számára, pedig a zsidó állam viszonya nem volt mindig felhőtlen az afrikai országgal, majdnem negyven éve az Operation Entebbe alatt itt ölték meg Benjamin Netanyahu jelenlegi miniszterelnök testvérét. De ez már egy másik sztori...

És akkor egy gyors szavazás, véletlenül sem irányított kérdéssel.

Innen gereblyéztem a híravart:

Ha'aretz
The East African
The Times of Israel

A bejegyzés trackback címe:

https://hotoffthepress.blog.hu/api/trackback/id/tr837342176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2015.04.06. 22:20:10

Hát, a helyükben én is ezt tenném. Ha elterjed a híre, hogy az embercsempészeti túra végén Ruandában találják magukat, talán elmegy a kedvük az illegális bevándorlástól. Remélem, Magyarország is követi ezt a példát, az afrikiaknak ott lenne Ruanda, mondjuk Afganisztánt kéne megnyerni az ázsiai menekültek részére, és szevasz. Ha már ott katonáskodnak magyar katonák, legalább ennyi előnyünk legyen belőle. Ha valakit pusztán a "diktatúra" zavar (az utóbbi években elbizonytalanodtam abban, mennyire kell komolyan venni azt, ha a sajtó így nevez egy kormányzatot), nem hiszem, hogy egyenesen egy másik földrészig kellene mennie.

2015.04.07. 00:37:46

Bárcsak nálunk is ez lenne a megoldás.

igazi Ténytár 2015.04.07. 04:06:59

AUSZTRÁLIA IS UGYANEZT CSINALJA, arról is írsz ?!

Pedig ott , Izraeltől éltérően, hely van bőven, életszínvonaluk és biztonságuk is jobb mint Izraelben. Es mégis.

www.bloomberg.com/bw/articles/2014-07-09/facing-its-own-immigration-crisis-australia-tells-refugees-to-get-lost

De hogy nehogy azt mondd nincs kapcsolat ;-)

www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Danny-Danon-Send-African-migrants-to-Australia

E.Katolnai 2015.04.07. 04:44:59

Nicsak, hát lehet ilyesmit csinálni, és ez nem rasszizmus-idegengyűlölet, emberi-menekültügyi jogok lábbal tiprása? Hol marad a liberális csürhe vinnyogása, h náci-fasiszta, szélsőjobb ordaseszme, nyilas tombolás … ?
izraelnek tényleg minden megvan engedve, ami másoknak szigorúan tilos?

BernadettSzaboo 2015.04.07. 07:34:59

@E.Katolnai: komolyan? Nézd meg, nem maradt-e még pálinka valahol...

Rudi Kató 2015.04.07. 07:49:13

@Blogger Géza:
Ha Magyarország ezt csinálná rögtön megint fasiszta, náci lenne az egész ország! Ubdorító, hogy az usa pénzén bármit megcsinálhatnak!

kvadrillio 2015.04.07. 08:07:00

izrael...RASSZISTA !+

Muad\\\'Dib 2015.04.07. 09:37:57

A menekültkérdés mindenhol probléma. Mégis mit kéne tenniük? Aki ismer tudja, hogy vastagon szoktam ekézni Izrael politikáját, de ebben a kérdésben kár felháborodottat játszani. Az jobb lenne, ha mondjuk továbbküldenék őket az EU-ba? Mondván úgy is ott vannak a legnagyobb biztonságban? Mert más fas*ával könnyű verni a csalánt, és innen szörnyülködni, milyenek már, hogy ilyesmit csinálnak.

telkoe 2015.04.07. 10:03:26

@Muad\\\'Dib: Az jobb lenne, ha mondjuk továbbküldenék őket az EU-ba?
Ugye veletlenul sem fordulhat elo, hogy a menekultek a kitoloncolas utan csak ugy veletlenul Lampedusa fele indulnak.... Mas faszaval konnyu verni a csalant es szornyulkodni, amikor a rasszista-fasiszta EU allamok megprobalnak megszabadulni a bevandorloktol.

Le Orme 2 2015.04.07. 11:24:17

Ez egy jó kezelése a problémának. De annak is igaza van, ha Magyarország csinálná ezt, akkor a magyarellenes liberális jogvédő csürhe jajgatna és jogtiprást emlegetne.

kisQtya 2016.01.23. 22:24:02

Nagyon helyesen teszi Izrael. Egyrészt egy kis ország, másrészt éppen elég nekik a cuki kis palesztin késelőikkel birkózni.

kisQtya 2016.01.23. 22:27:12

Az utóbbi időben egyre kevésbé értem, hogy tulajdonképpen miért is vannak országok, állampolgárság, meg országhatárok, ha mindenki csak gondol egyet és árkon-bokron keresztül oda megy, ahova akar, szerte a világban.

David Bowman 2016.01.24. 15:54:02

@igazi Ténytár: Nem a helyről, vagy a pénzről van szó. Ezek a homunculusok olyan probléma elől menekülnek, amit ők maguk jelentenek. Ők maguk a probléma.
Megérkezéskor azonnal agyon kéne lőni őket. Kivéve a jó nőket. Az a legnagyobb hiánycikk.
süti beállítások módosítása