Friss, ropogós hírek az angolszász médiából

HOT OFF THE PRESS

HOT OFF THE PRESS

Az iszlám beveszi Boszniát?

Az öbölmonarchiákból érkező turisták tízezrei nagy pénzt hoznak, de sok helyi muszlimot aggaszt a burka feltűnése Szarajevó utcáin

2016. október 21. - de murányi

Veszélyben a mérsékelt iszlám Bosznia-Hercegovinában. Felborulhat a kényes vallási egyensúly a balkáni országban. Életveszélyesen megfenyegették a burkát kritizáló újságírónőt. Ilyen, és ehhez hasonló címekkel számos médium adott hírt az ex-jugoszláv tagköztársaságban folyó szaúdi nyomulásról az elmúlt időszakban. 

Közel-keleti turisták Ilidzsában // haaretz.com

Abdullah el-Sanusi gondtalanul élvezi az otthonihoz képest rendkívül kellemes időjárást a Szarajevó környéki lakóparkban, melyet kuvaiti üzletemberek építettek tavaly. Egyike annak több ezer, arab ingatlanvásárlónak, kiknek jelenléte mélyen megosztja a boszniai közvéleményt. "A természet szépsége, az időjárás és az alacsony ingatlanárak miatt jövünk ide a Közel-Keletről. Sok muszlim érzi úgy, hogy Boszniában a sajátjai között van. Jó nekünk itt." - mondja Abdullah.  

A közel-keleti turisták száma 2011-et követően ugrott meg Bosznia-Hercegovinában. Az arab tavasz ugyanis megroppantotta az addigi célországokat, Líbiát, Egyiptomot és Tunéziát. A balkáni államba ezzel párhuzamosan több lett a közvetlen járat, beindultak az ingatlanfejlesztések és a vízumkényszeren is enyhítettek. A boszniai ingatlanosok és a helyi szolgáltatók természetesen örültek az Öbölből érkező turistáknak, de az európai ruhákban járó, alkalmanként akár alkoholt is fogyasztó helyi muszlimok között nem mindenki lelkesedett például a szaúdi tulajdonú bevásárlóközpontért, ahol betiltották a bort, a sört és a rövidet.

65 

2010-ben kereken ennyi látogató érkezett az Egyesült Arab Emirátusokból Szarajevóba. 2016 első félévében pedig 13 ezer. Boszniában hivatalos statisztikák nem érhetőek el a beutazók pontos számáról, az előbbi két szám is a hotelek adatainak összesítéséből származik. A nem hivatalos becslések 50-60 ezer fő közé teszik az országba érkező arabok számát, negyedük pedig ingatlant is vásárol. 

"Nem örülök neki, hogy ide jönnek." - mondja Amina, az ötvenes éveiben járó szarajevói gyógyszerész. "Aggódom, hogy milyen hatással lesz jelenlétük a gyerekeimre." 

Augusztus a Prokoško-tónál. //haaretz.com

Mudzsahedek Szarajevóban


Az arabok már a kilencvenes években is megjelentek Boszniában. Igaz, akkor fegyverrel érkeztek, hogy segítsék a bosnyákokat a szerbek és a horvátok ellen a délszláv polgárháborúban. Az akkori harcosok - a mostani turistákhoz hasonlóan - az iszlám szigorúbb kiadását hozták el az országba, melynek bosnyák követői közül nem kevesen Szíriában és Irakban találták magukat az ISIS kötelékében két évtizeddel később. A háború végén a disznóhús és az alkohol elég sok helyről eltűnt a történelmi óvárosban, és a helyiek szerint napjainkban is egyre kevesebb étteremben és üzletben érhetőek el a városban.

A délszláv háborút lezáró daytoni szerződés tető alá hozásában nagy szerepet játszó Richard Holbrooke amerikai diplomata szerint az arab harcosokra nagy szüksége volt a bosnyák hadseregnek, de azt is megjegyezte, hogy a bosnyák kormány így tulajdonképpen az ördöggel cimborált. 

A keményvonalasok jelenlétével menetrend szerint érkeznek a radikális imámok, új mecsetek épülnek, az imámnak készülő helyiek Szaúd-Arábiában tanulnak, innentől pedig már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy egy nehéz gazdasági helyzetben lévő ország kilátások nélküli fiatalságát befolyásuk alá vonják. Ahogy ez a folyamat Koszovóban is elindult.

Esad Duraković arabista professzor a szarajevói egyetemről így foglalta össze az Öbölből érkezőkkel kapcsolatos problémát: "Nem a turistákról van szó, akik jönnek, aztán hazamennek. A gond az ingatlant vásárlókkal van, akik itt szeretnének letelepedni." - mondja, és utal arra is, hogy a jelenség csak még jobban felbátorítja a boszniai szerbek elszakadási törekvéseit: "Valószínűleg nem akarnak majd Muszlimisztánban élni."

Mirsada Gostevčić, aki mézet és gyümölcsszörpöket árul az új lakóparkok közelében, nem ért egyet vele: Nem zavar, hogy jönnek az arabok, nem értem, az emberek miért nem örülnek nekik. A helyzet kilátástalan ebben az országban, és szeretnénk több pénzt keresni."  

Augusztusban Lejla Čolak, a magát ateistának valló újságíró egy Facebook-posztban a burkát és a nikábot a felcsatolható dildó utcán történő viseléséhez hasonlította. A nem túl ízléses véleménynyilvánítását követően többen nemi erőszakkal és halállal fenyegették a közösségi médiában. 

 

Forrás:

Haaretz
BalkanInsight



A bejegyzés trackback címe:

https://hotoffthepress.blog.hu/api/trackback/id/tr7711825567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.10.21. 14:27:34

A téma megérne egy mélyebb elemző írást. Sokan mondják és teljesen egyetértek, hogy kb. 10 év és többségbe kerülnek a muzlimok és létrejön a NagyAlbánia...és akkor kvázi létrejön egy kalifátus tőlünk 200 km-re délre.....szóval lehet elgondolkozni ezen!!! Amugy voltam már ott és aggasztó a kontraszt. Nekem nem jön be ez a világ!!!

prolee 2016.10.21. 17:59:37

Háááát.... Ha már a muszlimok is aggódnak a gyerekekre gyakorolt "hatás" miatt, akkor illene végre elgondolkodni.
Ki a fene akar letakart, másságukat eszelősen hangsúlyozó, környezetidegen szokások kordájába szorított emberek között élni a saját otthonában?
Engem már az is feszélyez, ha pap, lelkész, apáca, vagy agg korú ember van a társaságomban, mert állandóan tekintettel kell lennem arra, hogy másként gondolkodik, mint én. Belefáradok a "viselkedésbe".

Vlad Tepes a jófiú 2016.10.21. 18:07:52

@prolee: Anélkül, hogy megkérdőjelezném a burkát / nikábot viselő mohamedánokról alkotott véleményedet jogosságát, illetve magam is úgy gondolom, hogy ez az öltözet "tájidegen" Európában, folytatnám a felsorolásodat azzal, hogy engem legalább annyira idegesítenek az ősmagyarkodó, varkocsba font hajú, mindenfajta bőrholmit viselő, bőinges egyedek is, meg a rovásírásos helységtáblák.
Több, mint ezer éve, hogy átvettük a latin írásmódot, mi a fenének ezzel szórakozni?

mikrobi79 2016.10.21. 18:50:58

@Burgermeister: Albániának mi köze Boszniához?

Egyébként az albánok max. papíron muzulmánok, nem lesz ott semmiféle kalifátus. Gondolom, sosem jártál még ezekben az országokban. A boszniai betelepülés egyébként valóban aggasztó, de a radikalizálódás nem újkeletű arrafelé.

Burgermeister 2016.10.22. 17:03:30

De, jártam ott!! Nem egyszer és nem 2szer. Várjuk ki azt a 10-15 évet és térjünk erre vissza!!
süti beállítások módosítása