Friss, ropogós hírek az angolszász médiából

HOT OFF THE PRESS

HOT OFF THE PRESS

Vegyél vadászgépet az albán légierőtől

2016. február 08. - de murányi

Február 22-én igazi hidegháborús relikviákhoz juthatsz potom áron. Az albán védelmi minisztérium 40, a Szovjetunióban és Kínában gyártott harci repülőgépet árverez el a hónap végén. Néhány ezer euróért már be is húzhatsz egy röpképtelen MiG-21-est.

Ez vár ránk a tiranai nemzetközi reptértől 500 méterre (balkaninsight.com)

Az aukcióra a tiranai reptér melletti hadigéptemetőben kerül majd sor, a 36 repülőt és 4 helikoptert 1950 és 1977 között gyártották. A hadügyminisztérium közel félmillió eurós bevételre számít, az érdeklődő múzeumok és magánszemélyek 8 és 13 ezer euró közötti összegért juthatnak ipari fémhulladékhoz.

De nézzük, milyen a felhozatal. Szert tehetsz ilyenre:

Jak-18 (targeta.co.uk)

Rápróbálhatsz erre: 

MiG-15 (richard-seaman.com)

Vagy erre a klasszikusra:

MiG-21 (telegraph.co.uk)

Ha egyik sem nyerte el a tetszésedet, ezekből lehet még válogatni: Uti-MiG, MiG-27, Uti-MiG 17, MiG-19 és Mil Mi-4 helikopterek.

Albánia korábban már hat alkalommal próbált meg túladni kiöregedett vadászgépein, természetesen sikertelenül.

2004-ben kivonták a forgalomból az összes régi szovjet- és kínai gyártmányú MiG-et, ebben az évben zuhant le ugyanis Jani Tarifa egy MiG-19-essel. 1955 óta Jani volt a 35. pilóta, aki keleti gyártmányú vadászgéppel szenvedett halálos balesetet Albániában.

A gépek eladása után befolyt összeget az albán hadsereg - NATO-szövetségesünk - modern fegyverzet vásárlására kívánja fordítani. Jobb is, ha összekapják magukat a hadikiadások terén, mert jelenleg a NATO költségvetésének mindössze 0,08%-át állják, ezzel a a második legkisebb befizetők Izland után.

 

 

Innét:
BalkanInsight
NATO

A bejegyzés trackback címe:

https://hotoffthepress.blog.hu/api/trackback/id/tr298371616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cardiobascuralis 2016.02.09. 13:38:37

Uti-MiG - ilyen gép nincs.
Kell egy szám utána, és az Uti (kétszemélyes oktatógép) a szám után van.

Egyébként ez a kb. 2,-4 millió forint (+ még 1 milla kb. a hazaszállítás + összeszerelés) nem is olyan sok, ha valaki szeretne egy ilyet. Ha kertes házam lenne, lehet, hogy vennék. Mindig jól mutat az udvaron egy MiG-21-es, bár a képen látható románnál az albánok biztosan régebbiek, és nincsenek ilyen szépre festve. A románok dekorációban mindig kurva jók voltak (a mai napig, elég megnézni a sportolóik mezeit).

cardiobascuralis 2016.02.09. 13:42:20

Ja, és MiG-27 biztosan nincs, mert olyan az albánoknak nem volt.
MiG-17 lesz az.
Nagyon nem mindegy.

cardiobascuralis 2016.02.09. 13:45:26

És kis utánajárással kiderül, hogy a MiG-21 sem MiG-21, hanem a kínai Chengdu F-7 nevű koppintás.
süti beállítások módosítása